De topman van de Japanse centrale bank, Haruhiko Kuroda, heeft dinsdag halfhartig toegegeven dat het laten rollen van de geldpers niet genoeg is om de inflatie naar 2 procent te doen stijgen. Een hint voor ECB-president Mario Draghi? Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Bij zijn aantreden drie jaar geleden zei Kuroda dat als de centrale bank maar genoeg geld in het financiële systeem pompt door middel van obligatieaankopen, de inflatie van zelf naar 2 procent zal stijgen. Maar dinsdag verklaarde Kuroda in het parlement dat het aankoopprogramma tekortschiet om beleggers en het bredere publiek er van te overtuigen dat prijzen jaarlijks met 2 procent zullen gaan stijgen.
Met zijn bekentenis signaleert Kuroda dat de centrale bank voortaan met steeds negatievere rentestanden zal proberen bestedingen en dus de inflatie aan te wakkeren. Onder Kuroda heeft de centrale bank omgerekend voor 1,9 biljoen euro aan Japanse staatsleningen opgekocht.
Ter vergelijking: het obligatieaankoopprogramma van de ECB heeft een omvang van 1,4 biljoen euro. De Amerikaanse Federal Reserve heeft tegen de 4 biljoen dollar aan obligaties gekocht. Kuroda schatte dat de obligatieaankopen hem welgeteld een procentpunt aan inflatie hebben opgeleverd.
2. Volgens het Internationaal Energieagentschap blijft de wereld langer dan verwacht zwemmen in de olie. Het IEA schrijft in zijn laatste maandrapport dat het overaanbod pas begin 2017 noemenswaardig zal beginnen af te nemen. In het rapport van januari schreef het IEA nog dat de herbalancering eind dit jaar zichtbaar zou worden.
Volgens het agentschap zal de prijs van een vat Brent-olie dit jaar gemiddeld 35 dollar per vat bedragen en volgend jaar slechts langzaam verder stijgen. Het agentschap zei dat naarmate de olieprijs herstelt, steeds meer Amerikaanse schalieboeren hun boortorens uit de mottenballen halen en in no time weer produceren voor de markt. Schalie-olie zal dus steeds de rem zetten op een prijsherstel.
Maar, waarschuwde het IEA, vroeg of laat zal de olieprijs scherp stijgen. Door de prijscrash heeft de oliesector veel investeringen geschrapt, terwijl de vraag steeds blijft stijgen. Er komt een moment dat er geen overaanbod meer is en ook geen overcapaciteit om een abrupte stijging van de vraag op te vangen.
3. De koers van verzekeraar Delta Lloyd schoot dinsdagochtend omhoog nadat Het Financieele Dagblad meldde dat de verzekeraar van plan is het belang in de bank Van Lanschot te verkopen. Dat is een opluchting voor aandeelhouders Delta Lloyd. Een succesvolle verkoop zou namelijk betekenen dat de omstreden claimemissie lager uitvalt dan de beoogde 1 miljard euro.
Een aantal grootaandeelhouders in Delta Lloyd heeft gedreigd tijdens de aandeelhoudersvergadering van 16 maart tegen de emissie te stemmen omdat deze te groot zou zijn.
Volgens het FD wil Delta Lloyd zijn volledige belang in Van Lanschot van 30,5 procent verkopen via de beurs, wat 250 miljoen euro zou opleveren. De verkoop van het belang maakt 100 miljoen euro aan kapitaal vrij, wat zou betekenen dat de emissie met dat bedrag verlaagd kan worden.
4. De Britse grootbank Standard Chartered is een goed voorbeeld van waarom beleggers dit jaar zeer bezorgd zijn over de blootstelling van banken aan grondstoffen en opkomende landen. Standard Chartered verraste beleggers dinsdag met een winstwaarschuwing ná de opening van de beurs.
De bank zei dat het over 2015 een nettoverlies leed van 1,5 miljard dollar na in 2014 nog een nettowinst van 4,2 miljard dollar te hebben geboekt. Dat was het eerste jaarverlies voor Standard Chartered sinds 1989.
Standard Chartered moest 4 miljard dollar opzij zetten voor slechte leningen, bijna een verdubbeling van de kredietvoorzieningen vergeleken met 2014. De 40 miljard dollar aan leningen in de grondstoffensector en in opkomende landen waren hofleverancier voor de dotaties aan de stroppenpot.
5. De mondiale valuta-oorlog blijft voorlopig nog een koude oorlog. Althans, dat lijkt de uitkomst te zijn van de G20-top in Shanghai later deze week. Ingewijden hebben aan persbureau Bloomberg verklapt dat de G20-landen wederom zullen beloven geen wisselkoersen te manipuleren om “persistente onevenwichtige wisselkoersen” te voorkomen. Vrij vertaald betekent dat dat landen naar hartenlust de rente kunnen verlagen of in hun eigen financiële markten hun eigen obligaties mogen kopen.
De landen mogen echter niet de grens overschrijden en hun wisselkoers direct te verzwakken door vreemde valuta te kopen in de markt. Zou ECB-president Draghi bijvoorbeeld euro’s drukken om bijvoorbeeld dollars of yen te kopen, dan zou de valuta-oorlog ‘warm’ worden.
De ongeschreven regels van de G20 gelden overigens alleen voor de grote machtsblokken, zoals de eurozone, China, Japan of de VS. De kleintjes, denk aan Zweden of Zwitserland, mogen wel vreemde valuta kopen omdat zij anders overweldigd dreigen te worden door het monetaire geweld van de grote centrale banken, zoals de ECB.
6. Europese beurzen maakten een pas op de plaats na de achtbaanrit van de afgelopen anderhalve week waarin de AEX bijna 10 procent won. Vanochtend stond de index een half procent lager op 419 punten. Dat is 5 procent onder het jaarslot van 2015.
Zorgen over de zwakke wereldeconomie, angst voor een recessie in de VS, vrees voor een Brexit, doemscenario’s dat een Chinese devaluatie een rits aan competitieve devaluaties zou uitlokken en de crash in grondstoffenprijzen en bankaandelen en bankobligaties hebben allemaal de revue gepasseerd als verklaringen voor de slechte prestaties van aandelenbeurzen aan het begin van 2016.
Hoop op ruimer monetair beleid door centrale banken en de Fed die renteverhogingen tot nader orde heeft uitgesteld, hebben beleggers daarentegen een hart onder de riem gestoken. Daarom staat de AEX op 419 punten in plaats van 382 punten.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl